ХОЛАНДИЯ НА КОЛЕЛА / Zeeland, Rotterdam, river Waal

Обиколка на Холандия с колела

Холандия с колела

Дати: 29 април - 6 май 2018г, от неделя до неделя

Акценти:

ХОЛАНДИЯ С КОЛЕЛА - през май 2018г ви каним да споделим преживяването - да рaзгледаме страната на лалетата като самите холандци - на колела. Тук е истинско удоволствие да колоездиш - велосипедите са царе, а притежателите им - богове. Холандският народ има най-прекрасно организираната вело инфраструктура в Европа и най-малко денивелация - идеалните условия за вълнуваща екскурзия на колела. Освен това владее перфектно водите на своята територия с впечатляваща система от канали и диги, с които ще се запознаем отблизо.

Комфорт: Пътуването е с придружаващ транспорт, който превозва основния багаж през деня, изпълнява поръчките ни за покупки и провизии. Спим в чудесни къмпнги - близо до морето, заобиколени от зеленина и в уютни къщи за гости, наслаждавайки се на добрата холандска закуска, която холандците ценят особено много.

Маршрут: Eindhoven - Bergen op Zoom - Middelburg - Vrouwenpolder - Water park - Ouddorp - Zud Rotterdam - Kinderdijk - National park de Biesbosch - Eindhoven

В началото на май 2018 ще ви покажем най-южната част на Холандия - Zeeland или морската земя заедно с района на Ротердам и река Ваал. Колоезденето в Zeeland означава почти през цялото време да сме заобиколени от водата на Северно море - изключително живописна островна територия, цялата набраздена с дюни, заливи и огромни пясъчни плажове. Любимото място на холандците за колоездачни турове през май ще ни посрещне с цъфнали лалета и приветливи къмпинги.

Районът на Южен Ротердам ще ни впечатли с невероятна система от канали и диги, най-интересни от които са полдърите - там, където земята е по-ниска от морското ниво. От всяка сграда ехти история, на всеки ъгъл - вятърна мелница. В южните покрайнини на Ротердам тече и река Ваал и притокът й река Лек. Оттук покрай реката ще се спуснем на юг до национален парк де Бисбокх. Последния ден ще прекараме в парка, известен с богата палитра от широколистни гори, реки, маршрути с кану и лодка, пешеходни и вело разходки.

Традиционна архитектура

Инфо програма:

29 Април - неделя

Ден за пътуване с полет на WizzAir от София до Айндховен. Колкото по-рано заявите участие и съберем групата, толкова по-добра цена може да постигнем със самолетните билети. От летището до гарата хващаме шатъл и от гарата до Bergen op Zoom се придвижваме с влак. Настаняването е в хостелче.

30 Април - понеделник

Намираме се в началото на Zeeland - морската земя. Днес се отправяме право на запад, за да навлезнем в красивата крайморска територия. Първо ще отидем до едно от малкото високи и панорамни места в Холандия Brabantse Wal, след което се отправяме към остров Валхерен. През цялото време караме по дигата на тясната островна земя, заобградени от двете страни от вода. Ще преминем през Waarde - градче с автентична архитектура и ще видим няколко вятърни мелници. Вечерта ще сме под морското ниво - в къща за гости в един от полдърите на Zeeland. Изминато разстояние за деня - 48 км.

1 май - вторник

През диги и канали достигаме до крайбрежието на Северно море. По пътя ще минем през средновековен замък и още едно живописно градче с архитектура от 18 век - Nisse. Красива църква стои в центъра на голям площад, около която всъщност се оформя града. Маршрутът ни минава и през ферма за холандско сирене, където ще спрем да се насладим на традиционния вкус. Ще се възхитим на цветните диги на South Beveland - невероятно място през пролетта - пълно с цъфнали дървета и опияняващ аромат. Ще се разходим из красивия Мидълбург - пристанище, вятърни мелници, църкви и средновековна архитектура. В късния следобед достигаме безбрежното Северно море, за да се любуваме на безкрайни пясъчни плажове и морския залез. Вечерта прекарваме на къмпинг в бунгала. Изминато разстояние за деня - 55 км.

Северно море

2 май - сряда

Очаква ни изключителен ден, в който ще се движим по западния ръб на морската земя в посока север. Вода, навсякъде около нас вода и ние над нея. Ще преминем през внушителен бент, изграден директно в Северно море, свързващ два малки и два големи острова или провинциите Zeeland със Zud Holland. Изминато разстояние за деня - 51 км.

3 май - четвъртък

Днес излизаме от пределите на морската земя и се отправяме към южните покрайнини на Ротердам. Достигане до самия център на Ротердам не е предвидено - целта на пътуването е да се движим по спокойни пътища, покрай морето и реките и да избягваме натоварено движение и шум. Изминато разстояние за деня - 53 км.

4 май - петък

Продължаваме да караме южно от Ротердам, преминавайки през прекрасното Киндердайк - място под егидата на Юнеско, осеяно с множество вятърни мелници и вода, много вода и диги. Оттам се спускаме на юг към Национален парк de Biesbosch, където ще нощуваме в хостел. Изминато разстояние за деня - 49 км.

5 май - събота

Ден за релакс, а може и пак за колоездене - паркът е страхотно място за почивка сред природата. Бисбокх е всъщност един огромен полдър от 9000 ха, в който живописни реки се вият във върбови горички и романтични пътечки криволичат покрай зелени поляни и тръстикови полета. Навсякъде е пълно с цветя и водолюбиви птици, риби плуват и видри градят бентове във водата. Можем да се разходим с кану по спокойните речни води или да покараме за последно колела. За тези, които искат шопинг - има удобна спирка наблизо, откъдето достигате до Dordrecht и неговите магазини и кафенета. Вечерта спим в същия хостел.

6 май - неделя

Честит ни Гергьовден! Придвижваме се до Dordrecht, откъдето хващаме обратния влак за летището (около 1:30ч трансфер) и оттам към България.

Холандия с колела

Цена на участник: 998 лв / 510 евро

Цената включва:

 • 7 нощувки със закуски в хостели, къмпинги и къщи за гости
 • трансфер на основния багаж през деня
 • двама водачи с групата плюс местен организатор, който се грижи за багажа и храната
 • организационни разходи и логистика

Цената не включва:

 • самолетен билет на WizzAir София-Айндховен-София (към 25.10.2017 - 190 лв без check-in багаж)
 • билети за шатъл и влак (16,30 евро е индивидуалния билет, ще поискаме групова цена), евентуално ферибот ако се наложи някъде да ползваме
 • обяд и вечеря
 • наем на велосипед за 6 дни - 90 евро. Ще поискаме групова оферта и по-ниски цени.
 • застраховка "Злополука при пътуване в чужбина" - не е включена, тъй като някои имат годишни такива
 • лични разходи
 • входни такси на забележителности

Организация: Пътуването е със самолет на WizzAir до Айндховен и после с влак до началната точка на велопрехода, която е Bergen op Zoom. Полетни часове: Apr 29 Sofia - Eindhoven 13:55 – 15:45 (W6 4325) | May 06 Eindhoven - Sofia 16:20 – 20:00 (W6 4326). Ако някой успее да намери по-евтини варианти с друго летище - да сподели. От летището до Bergen op Zoom и после от крайната точка Dordrecht до летището се придвижваме с влак (около 1:30ч). Маршрутът е обиколен - всеки ден ще спим в различно място, а основния ни багаж ще се превозва с кола от нашия местен партньор и приятел Ян. Той ще бъде и този, който ще пазарува за нас през деня и ще ни съдейства с организирането на изхранването извън закуската, която е включена в цената. Местата за спане са хостели, къщи и къмпинги с бунгала. Пътуваме малка група - 8-10 човека максимум. Карането на ден е между 45 и 55 км, имайки предвид, че сме предвидили и места за посещение.

Велосипеди: Не са включени в цената. Предложението ни е да си наемем шосейни велосипеди в Bergen op Zoom и да ги оставим в Dordrecht. Това ще бъде уговорено от нас. Наемната цена на ден е 15 евро на колело. Ако някой държи да си вземе собствения велосипед, той трябва да е подходящ за каране по шосе и съответно трябва да го подготви за превоз със самолет и после с влак.

Екипировка: Задължително е носенето на малка раничка (20л), удобни обувки, дъждобран, яке за вятър, шапка за топло и студено време. Препоръчително е да имате светлоотразителна жилетка.

Холандия вятърна мелница

Храна: Холандия не се слави с чудна кухня, но все пак има какво да дегустираме и тук. Ще опитаме холандските сирена гауда и едам, пушени наденички, пържени крокети и риба треска, разбира се пържени картофи и прословутите им кръгли бисквити с карамел (stroopwafel). Ще минаваме през малки градчета с традиционни пазари, от които ще имаме възможност да си купуваме плодове и зеленчуци, както и продукти на местни производители.

Общи условия:

 • Нощувките са предвидени в нискобюджетни места за настаняване, където има осигурена закуска. Вечери и обеди ще си организираме на място.
 • Колкото по-рано резервирате, толкова по-добри цени за самолетни билети ще вземем.
 • Посрещащият ни партньор ще придружава групата със съпътстващ автомобил, в който ще бъдат превозвани основните ни багажи през деня.
 • Цената е валидна при минимум 8 пълноплащащи туристи.
 • Краен срок за записване е 20 февруари 2018г!
 • Потвърждава се участие след 50% преведен депозит по банковата ни сметка.

  Хайде, народе, очертава се запомнящо се преживяване - да го споделим!

Заяви участие тук ОЩЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ ЧУЖБИНА

Холандия лалета