Пътувания с автобус / Гърция, о-в Лимнос

Екскурзия до остров Лимнос - царство на езера и пясъчни лагуни

Лимнос остров

Лимнос екскурзия Лимнос пътуване

Дати: 2 - 7 септември 2020г

Маршрут: Кърджали - Кавала - Мудрос - Кавирон - Ифестия - Фалакро - Мирина - Кавала
Акценти: Комфортно пътуване с бус и ферибот до остров Лимнос в Гърция.
Осми по големина гръцки остров - единственият със 70 дка истинска пясъчна пустиня.
Перфектно запазени археологически паметници, автентични градчета, традиционен стил, живописни улички, много диви зайци и сърни.
Далеч от комерсиалните острови, Лимнос е рай за сърфисти и кайтисти, както и за любители на панорамните гледки.
Прясна морска храна, местно вино със сирене калатаки, църква без покрив, редуващи се вулканични скали с пещери и вековни гори.

Инфо програма:

Първи ден – петък

12:00ч - тръгване от Кърджали през Маказа към Кавала.
Хващаме следобеден ферибот от Кавала до Лимнос. В зависимост от това кой кораб е на смяна, времето за плаване е от 3.5 до 4.5 часа. Пристигане в главния град Мирина вечерта. 30 минутен трансфер до град Мудрос, който се намира в източната част на острова. Настаняване в семеен хотел на пристанището.
Нощувка 1 Мудрос, о-в Лимнос.

Втори ден – събота

Закуска. До обяд – време за плаж на два много приятни и спокойни плажа Микро Фанараки и Мегало Фанараки, които се намират на 5 мин с кола от хотела. Скалистият бряг е пълен с пещери и красиви за снимане скални форми.
Следобед – с кратък трансфер достигаме до Полиохни – най-старото неолитно селище в целия Егейски район, разположено на висок бряг над морето с красиви гледки (Вход 2 евро).
Връщане до Мудрос през с. Фисини с кратка пауза на брега при манастирчето Агиас Зони с аязмо до морския бряг. Вечеря.
Нощувка 2 Мудрос, о-в Лимнос

Трети ден – неделя

пътешествие Лимнос

След закуска е време за история. Отправяме се на север към морския бряг и пещерата на Филоктет - син на цар Пеант, владетеля на Мелибея в Тесалия. Той бил един от претендентите за ръката на Хубавата Елена и участник в похода аргонавтите и Троянската война. По пътя към Троя бил ухапан от змия на остров Хриси и тъй като раната му загнояла и миришела ужасно, бил изоставен на остров Лимнос в тежки мъки цели 10 години, за да се излекува на лековитата лимноска земя.
До пещерата се намира и древният град Кавирон, където се провеждали церемониите по кабирските мистерии (Вход 2 евро).
Обядваме в някоя от местните таверни с прекрасна лимноска кухня, след което продължаваме с историческия тур.
Посещаваме Древна Ифестия - най-големия и най-стар град на острова през историческата епоха, където при разкопките е разкрит храм, посветен на Великата богиня Лимнос, некропол, бани, театър на елинистическата епоха (Вход 2 евро).
На път към Мудрос може да спрем до езерото Алики – лагуна, която невинаги е пълна с вода, но в студеното полугодие е дом на голяма популация на розово фламинго.
Вечеря. Нощувка 3 Мудрос, Лимнос.

Четвърти ден – понеделник

Остров Лимнос

Закуска. Днес отново се отправяме на север, но този път пътуването ни води в по-високата и планинска северозападна част на острова. Лимнос е единственият остров със зараждаща се пустиня. Площта на пясъчните дюни е около 70 дка, а усещането да се разходиш по финия пясък е неповторимо.
След тази екзотична разходка и ако времето позволява, ще направим кратък плаж за почивка и за да отмием пустинния пясък от телата си. Мястото е плажът Гомати – там, където все още стои насоченото към Гьокчеада танково дуло.
Следобедната част от програмата ни отвежда до нос Фалакро – скален бряг с космически пейзаж, съграден от влиянието на ветровете и водата върху крехката и податлива на обработка застинала вулканична лава.
Отправяме се към столицата Мирина, където ще се настаним в хотелче в последната вечер на острова, за да усетим традиционната атмосфера и да вечеряме в някоя от столичните таверни.
Нощувка 4 Мирина, Лимнос.

Пети ден – вторник

Днес предстоят още интересни неща и следобед се качваме на ферибота за Кавала.
Първата ни кратка фотопауза е в чаровното селце Контиас, където се намират няколко реставрирани вятърни мелници. Гледката ни връща 50-60 години назад във времето.
След това се отправяме към църквата Панагия Какавиотиса – едно от чудесата на Средиземноморието. Храмът е без покрив, сгушен под голяма скална арка, в доста алпийска част на острова, близо до Мирина. Изкачването до там е по каменни стъпала и пътека с продължителност около 30 мин в посока.
След всичко това достигаме пристанището Мирина. При желание се изкачваме до византийската крепост над града, за която се твърди, че е една от най-запазените средиземноморски крепости с прекрасна панорама към залива и турското пристанище на рибарите. Може да разгледаме и пешеходната търговска улица на Мирина с прекрасни магазини с традиционни продукти – вино, сирена, колбаси, сувенири, керамика и др.
Следобед се качваме на ферибота за Кавала.
Късно вечерта се настаняваме в семеен хотел в Кавала за нощувка.

Шести ден – Сряда

Почивка Лимнос

До обяд – програма в Кавала. Ще посетим местния пазар и ще разгледаме акведукта на Кавала.
Кратко време за хапване и разходка из сувенирните магазинчета.
13:00ч - отпътуване за България.
Очаквано пристигане в Кърджали – около 16:00ч.

Лимнос хотел

Цена на човек при минимум 14 участника – 590,00 лв
Цена на човек при минимум 8 участника – 630,00 лв

Цената включва:

 • 5 нощувки в стаи за гости в Мудрос, Мирина и Кавала.
 • Транспорт с комфортен бус/миниван с тръгване и връщане в Кърджали.
 • Пътни и фериботни такси на буса и водачите.
 • Професионален водач по описания маршрут.
 • Организационни разходи.

Цената не включва:

 • транспорт от до Кърджали.
 • храна
 • входни такси на посещаваните обекти
 • фериботни такси
 • застраховка
 • лични разходи

Общи условия:

 • Вечерите организираме в малките типични гръцки таверни в Мудрос и Мирина с прясно сготвена риба и свежи салати, местни вина и сирена.
 • Цената е валидна при съответния брой участници
 • 10 дни преди началото на пътуването съобщаваме за набрания брой участници
 • Краен срок за записване: 10 август 2020г
 • Съдействаме за споделянето на транспорта до Кърджали
 • Степен на трудност - за хора в добро физическо състояние и с желание за кратки пешеходни преходи за достигане до най-красивите панорамни места
Заяви участие тук ОЩЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ В ЧУЖБИНА

Лимнос пътешествие