Нашето меню с проверени продукти от местни производители.

Село Гняздово се намира в един от най-екологично чистите райони на България.

Източните Родопи са слънчеви и топли и затова даровете на земята са изключително ароматни и богати на витамини и минерали. Ястията в къща "Бягство при езерото" следват сезоните през годината, затова ако ни посетите през пролетта, ще се насладите на крехко агнешко, лятото ухае на пай с праскови, а есента настъпва с медената лепкава сладост на гроздето.

Целогодишно домакинята приготвя заешко или телешко месо в глинено гърне, което пълни със зеленчуци от селските градини и овкусява с домашно масло и планински билки. Трапезата допълват домашно краве сирене, току що издоено мляко от съседската крава, домати, които сами може да наберете в градината и най-ароматния български чесън. Месо, млечни продукти и пресни яйца са изцяло от местни ферми. Може да поръчате вегетарианско или веганско меню.

Чаят ни е с истински родопски билки - мащерка, липа, див риган, шипка, лайка и мента - събираме ги по време на нашите пътешествия около язовир Студен кладенец, сушим и с любов ги поднасяме на нашите гости. Сиропи, сладка и мармалади приготвяме с плодове от района. Медът е любим наш подсладител, а пчелният прашец - пръв лечител.

В къща "Бягство при езерото" обръщаме особено внимание на хляба и разнообразните печива, които винаги, когато можем, приготвяме сами или купуваме прясно изпечени. Затова хлябът при нас е истински, а поръсен с бабината мерудийка - ммм, неустоимо вкусен.

Кулинарен уикенд или еко ваканция на село, което и да изберете от нашите активности, ще имате възможността да заредите душата си с енергия от природата и да пречистите тялото си с натурална храна.

грозде
Сочно грозде, натежало от сладост

домашен хляб
Домашно изпеченият хляб

ябълки
Ябълки от нашата градина

прасковен пай
Пай с праскови и домашно масло