Двудневен поход по северния бряг на язовир Студен кладенец до Османския залив и Юмрук скала

18-19 ноември 2017г

Акценти ден 1: язовир Студен кладенец и защитена местност Юмрук скала на северния бряг на язовир Студен кладенец, близо до село Гняздово. Юмрука е защитена местност и навлизането в дивите му територии е със специален режим, с който изцяло ще се съобразим. Тук гнездят белоглави лешояди и скални орли и ако сме тихи, може да ги видим да кръжат в небето над главите ни. Самият поход преминава далеч от гнездовата част, за да не безпокоим величествените птици.

Акценти ден 2: язовир Студен кладенец, Острова на муфлоните - един от малкото езерни острови в Южна България, връх Доора, Османски залив, гледка към Бойник планина и село Дарец, останало откъснато от света след построяването на язовира през 1958г. Гледка към отвесните скали на защитена местност "Големия сипей", над които ще видим реещи се белоглави лешояди.

Първи ден

Среща в къщата ни в село Гняздово (20 км източно от Кърджали), в 11:00ч, където оставяме колите и слагаме раниците на гърба. Директно от портата на къщата поемаме по черен път в посока Юмрук скала като първо се движим в млада дъбова гора и после малко през откритите полета на предела. Първата гледка ще ни се разкрие още при вулканичните камъни и оттам по горска пътека ще се изкачим до първата панорамна тераса под Юмрук скала. Гледката е неописуема, а мястото е невероятно зареждащо. Ще поостанем да му се любуваме и да наблюдаваме лешоядите в небето. Връщането е по обратния път към къщата, където ни очаква заешка яхния с продукти от "Слънчевата ферма" в село Тънково за вечеря.
Изминато разстояние за деня в км: 8 км.

Втори ден - неделя

След обилната закуска тръгваме в източна посока, за да достигнем по черен път до лобното място на двама български летци - кап. Дойчин Бояджиев и кап. Емил Тодоров, загинали при изпълнение на нощен учебен полет. Трагедията се случва в една мразовита януарска нощ през 1992г, а само след две седмици родни майстори от Кърджали издигат в тяхна памет пет метров железен кръст. Мястото е на връх Доора (306м) и с изключителна гледка към острова на язовир Студен кладенец.
Продължаваме към живописния Османски залив, където ще си направим пикник за обяд. Оттук се открива гледка към село Дарец и друга защитена местност - Голямия сипей. Дарец е било някога пълно с живот, но сега пусто, без път и инфраструктура, изоставено след изграждането на язовирните съоръжения по поречието на река Арда. Големият сипей е защитена местност с вековни дъбови гори и мощни скални откоси, в чиито ръбове са се загнездили колония белоглави лешояди - повелителите на небето над Източните Родопи.
През цялото време се движим по черен път, през редуващи се дъбови горички и просторни ливади, и с гледки към езерото, острова и Бойник планина на отсрещния бряг.
Ще се върнем по обиколен черен път под селата Конево и Долище до достигане на Калоянци, където се качваме на колите и отпътуваме за дома.
Изминато разстояние за деня в км: 16 км.

Юмрук скала

Цена на човек при минимум 6 участника в групата – 70,00 лв

Цената включва:

  • 1 нощувка
  • 1 закуска
  • 1 вечеря
  • професионален водач за два дни
  • организационни разходи
  • В цената не е включен обяд, препоръчваме да си носите сух пакет и за двата дни. В Калоянци и Гняздово има магазинчета, където има добър избор на пакетирани храни. Задължително шише с вода.
  • Доплащане за нощувка в петък - 17 ноември - 25 лв на човек.

Повече за условията в къщата прочетете ТУК

юмрука релакс
Релакс на Юмрука

къща с камина
Огън в каминката

тройна стая
Стая с три легла

Зима при езерото
Гледка от Юмрук скала