Места за посещение около язовир Студен кладенец

Районът на Източните Родопи е така богат на паметници на културата и природни забележителности, че на посетителят му е трудно да реши накъде да поеме. Веднъж попаднали в пленителната красота на екзотичната планина и отпочинали в къща "Бягство при езерото", не пропускайте да посетите:

Археологически комплекс Перперикон само на 15 км от село Гняздово и язовир Студен кладенец. Скалният град е впечатляващ с останките от различни епохи, населяващи тези древни земи, както и с множеството запазени свидетелства за тайнствените тракийски обреди, пророчества и заклинания.

Крепостта Моняк е на 15 км от село Гняздово и къща за гости "Бягство при езерото" - една от най-панорамно разположените средновековни крепости в Източните Родопи. Изумителната гледка разстила в краката ви Кърджали, язовир Студен кладенец, устието на река Върбица, дивечовъдното стопанство и Юмрук кая.

Защитена местност "Юмрук кая" на един час пешеходно разстояние от село Гняздово, буквално надвесен над язовир Студен кладенец. Юмрука е част от сърцето ни и има защо - невероятна панорама, внушителни скални откоси и величествени птици, кръжащи над главите ви. Истинско диво преживяване. Навлизането на територията на защитената местност става само с водач от къщата или от района. Пътеката не е маркирана и объркването е лесно, а и достъпът е ограничен, заради защитения статут на територията.

Дяволският каньон и абразивните кладенци - на 30 км от къща "Бягство при езерото", след стената на язовир Студен кладенец. Мястото, известно като "лунния пейзаж" на Родопите - огромна скална повърхност, образувана около каньона на река Арда.

Дивечовъден участък "Студен кладенец" - на южния бряг на язовир Студен кладенец, на 10 мин с лодка от къща "Бягство при езерото". Истинска природна приказка - с елени, сърни, лисици, костенурки, диви коне и бизони.

белоглав лешояд
Белоглав лешояд

Перперикон
Византийската кула на Перперикон

костенурка
Шипобедрена костенурка

Дяволския каньон
Дяволския каньон